Kjerkmarsjen

Hindrem Stavkirke
Hindrem Stavkirke. Foto: Arvid Rokhaug

Kjerkmarsjen Logo

 

 

Når: Søndag 10. september. Start ved Rianøyan kl 08:30 – 10:30
Hvor: Kråkmo (Rian) til Hindrem, ca. 12 km
Hva: Turmarsj for alle
Startkontigent: Enkeltpersoner kr 100,-, Familie kr 150,-
Gudstjeneste holdes i Hindrem Stavkirke klokken 14:30
Salg av rømmegrøt, kaffe og kaker

Buss fra Leksvik kl 08:30, Revelltun 09:00, Vanvikan 09:15

Det er også ordnet en kortløype med start og innkomst på Revelltun, start kl 10:00 – 12:00

 

 

Dette er turen som har et historisk sus over seg. For over 100 år siden var det kirke på Hindrem og de som bodde i Kråkmogrendene og Storvatnet gikk over fjellet når de skulle til kirken. Både sommer og vinter måtte de ta turen over, og det er nå en marsj som går til minne om dette – Kjerkmarsjen. Denne marsjen arrangeres som regel andre søndag i september og ender nå i Hindrem Stavkirke.

Kart

Turtrase Kjerkmarsjen
Turtrase Kjerkmarsjen

 

Turbeskrivelse

(Skrevet av Bjørn Ove Finseth)

Tovardene
Den østre Langtjønna med Svartholet i Mevatnet og Grønliklumpen i bakgrunnen. Sett fra Tovardene i retning sørvest. Foto: Bjørn Ove Finseth
Kulitjønna
Kulitjønna i forgrunnen med Bymarka i Trondheim i bakgrunnen. Sett fra Kobbheia i retning sør. Foto: Bjørn Ove Finseth
Langtjønna
Magnhildheia og Langtjønna sett fra Tovardene. Retning vest. Foto: Bjørn Ove Finseth
Holbekken
Passeringen av Holbekken kan være vanskelig når det er stor vannføring. Etter noen regnværsdager vil vannet som er blitt samlet opp i myrene sige ned i bekken og gjøre den flomstor. Foto: Bjørn Ove Finseth

Denne turbeskrivelsen stopper ved Revelltun. Det er selvsagt mulig å gå begge veiene. Løypa er delvis merket med blå og røde merker i stein, berg og trær, men ikke alltid til å stole på. Det enkleste er å kjøre til Rian og starte der veien til Hindremsetrene starter. Skulle gå an å parkere i veikanten eller spørre om å få parkere på gårdsplassen til Riangården.

Gå langs veien til du har passert Hindremsetrene. På dette setertunet får du anledning til å kjøpe seterkost på somrene. Inne i Vågen går du over brua og til venstre ca 30 meter. Så går løypa ut i terrenget, til høyre over ei myr og du vil finne stien der. Den snor seg gjennom skogen, med en fantastisk utsikt ned i Styggdalen, og videre over et par bekker og til Holbekken. Ved mye nedbør kan denne være flomstor så vær obs på det. Da må en evt. gå langt opp i dalen for å komme seg over. Kryss Holbekken og gå videre til Sesselbakken. En bratt og tung bakke opp. På toppen av bakken går den ned i et lite skar og tar en liten omvei ned dette skaret til venstre vil en finne et minnesmerke over de to som omkom i et snøskred når du skulle ferdes over fjellet.
Nå er det å gå opp til ei legd som fører deg inn i Bjørklidalen. Stien snor seg videre opp til Tovardene. Det er to sett med dobbeltvarder og de øverste står ved inngangen av dalen som fører nedover mot den andre siden. En skal opp på Kobbheia først og her er det utrolig flott utsikt over til Trondheim. Bare Brattliklumpen hindrer utsikt innover fjorden mot Ranheim, Malvik og videre østover. Men ser en rett øst ser en ned «Skala» og ser fjorden, Frosta og Skatval. Vakkert det også.
Det er nå ganske enkelt å følge stien nedover, men vær obs på en ganske skarp sving der en skal krysse en bekk og gå litt opp og runde bak en liten kolle. Det er som regel merket ganske godt der, men skilt kan ha falt ned i løpet av vinteren.

Les mer om turen på ut.no